غلظت بسیاری از محلول ها در صنعت، پزشکی، داروسازی، کشاورزی و زندگی روزانه با درصد جرمی بیان می شود، برای نمونه سرکۀ خوراکی با خاصیت اسیدی ملایم که به عنوان چاشنی در غذاها مصرف می شود، محلول ٥ درصد جرمی استیک اسید در آب است. همچنین محلول غلیظ نیتریک اسید در صنعت با غلظت ٧٠ درصد جرمی تولید و بسته به کاربرد آن، به محلول های رقیق تر تبدیل می شود. با این توصیف نباید چنین تصور شود که تهیۀ محلول ها به حالت مایع، با درصد جرمی معنی کار آسانی است. تجربه نشان می دهد که اندازه گیری حجم یک مایع به ویژه در آزمایشگاه، آسان تر از جرم آن است از سوی دیگر شیمی دان ها مقدار ماده را برحسب مول بیان می کنند در واقع مبنای محاسبه های کمی در شیمی، مول است. اینک چنین به نظر می رسد بیان غلظتی از محلول پرکاربرد تر خواهد بود که با مول های مادۀ حل شونده و حجم محلول ارتباط داشته باشد. چنین غلظتی را غلظت مولی (مولار) می نامند.
1 هنگام بیماری، توازن غلظت برخی گونه ها در خون به هم می خورد. از این رو انجام آزمایش های پزشکی و تعیین غلظت گونه های موجود در خون و دیگر محلول های بدن از ضروری ترین کارها در مراکز درمانی برای رسیدگی به یک بیمار است.
2 محلول مولار سدیم هیدروکسید نشان می دهد که در هر لیتر از این محلول، 1mol سدیم هیدروکسید حل شده است. از این رو در 0/1 لیتر از این محلول، 0/1 مول و در 10 لیتر از آن، 10 مول سدیم هیدروکسید حل شده وجود دارد.
مثال
برای تهیۀ 250 mL محلول پتاسیم یدید 0/2 مول بر لیتر )مولار( به چند مول حل شونده نیاز است؟
غلظت مولی = شونده حل های مولمحلول / حجم = \(\frac{{n(mol)}}{{V(L)}}\)
\(0/2mol{L^{^{ - 1}}} = \frac{{n(KI)}}{{0/25L}} \to n = 0/2mol{L^{ - 1}} \times 0/25L = 0/05mol\)
محلول 0/2 مولار پتاسیم یدید نشان می دهد که در هر لیتر از محلول آن 0/2 مول KI حل شده است که از آن می توان به عامل تبدیل \(\frac{{0/2molKI}}{{1LKI(aq)}}\) دست یافت.
\(?molKI = 0/25LKI(aq) \times \frac{{0/2molKI}}{{1LKI(aq)}} = 0/05molKI\)